FILIPPINERNA

VI HJÄLPER AETAS-FOLKET PÅ ÖN GUIMARAS

Redan 2012 inledde vi hjälparbete på Filippinerna bland den inhemska befolkningen Aetas. Sedan dess har vi döpt ett stort antal människor och undervisat dem om Jesus. Min familj och jag har arbetat som missionärer här i totalt tre år under olika perioder. Vi har både evangeliskt och humanitärt arbete här. Under åren har vi gjort olika projekt som toalettbyggande, hjälp till självhjälp, distribuerat mat och medicin och betalad sjukhus vård.Lite fakta om guimaras

  • HUVUDSTAD. GUIMARAS : JORDAN
  • AREA : 604,57 KM (2015)
  • PERS.KM : 290 (2015)
  • FOLKMÄNGD: CA 175000 (2015)
  • SPRÅK: HILIGAYNON, KIRIYA, ATI
  • ANTAL DISTRIKT: 5
  • MISSIONENS SÄTE: SUPANG


guimaras på karta


EVANGELIET GÅR FRAMÅT

Ofta börjar det största arbetet med människor efter att de blivit frälsta och döpta, och så har det varit för oss också. Jag och några vänner delade evangeliet med en grupp Aetas i Serum redan 2012. Som ett resultat av det ville ett 25-tal personer döpa sig. 2014 fick vi åter igen döpa ett 25-tal personer till Jesus Kristus i Filippinerna. Under de åren som sedan passerat har mycket tid gått åt till att undervisa detta folk om livet i Jesus och att stötta dem, då de haft problem.

Vi har varit väldigt måna om att ge dem ett bra andligt hem (kyrka) att gå till, men det har inte varit helt problemfritt. Man ska komma ihåg att dessa människor ofta blivit undanstötta av andra medborgare i samhället. De är lägst ner på den sociala skalan. Därför tar det tid för dem att anpassa sig.

Vi har under vår period i Filippinerna tagit Aetas till ett antal kyrkor innan vi nu till slut hittat rätt. Därför är vi så tacksamma till pastor Mark och hans fru, som lägger ner hela sitt hjärta och själ i att hjälpa dessa människor.

Anna och Amalia. Två av de personer som döptes 2014.

Anpassning till det civila samhället I FILIPPINERNA

Ett av våra viktiga jobb som missionärer har varit att hjälpa Aetasfolket med den sociala anpassningen till det vanliga samhället, som att undervisa dem i hygien och hur man uppträder. De är ett djungelfolk som oftast bor avskilt från det övriga samhället. De lever på jakt och fiske och äter vad de kommer över, om det är kyckling, råttor eller varaner spelar mindre roll. Många av dem tvingas tigga på stadens gator.Vi har under årens lopp fått ett mycket stort förtroende hos dem, och idag är vi bästa vänner.

För några år sedan tog vi med några av deras ungdomar på ett kristet läger som anordnades av stadens frikyrkor. Aetas- ungdomarna fick här träffa andra ungdomar i samma ålder och detta blev mycket lyckat.


Vi har också varit med att integrera barnen i vanliga skolor och tagit familjerna till vanliga kyrkor i området med andra personer. Vi har också genom att bekosta sjukvård fått rädda livet på några av dem. En av ungdomarna har under en period bott hemma hos oss. Allt sammantaget har gjort min fru och mig väldigt sammansvetsade med detta folk.  Därför var det med mycket blandade känslor som vi lämnade Filippinerna och flyttade hem till Sverige. Men samtidigt är det tryggt att veta att pastor Mark Dela Cruz och hans fru nu sköter om dem i samma anda.

Jörgen Milton. Missionsledare